97% van de Nederlanders eet wel eens terwijl ze eigenlijk niet echt honger hebben.

Het identificeren van verschillende soorten van ‘honger’ is een handige skill die ik ooit eens heb geleerd tijdens een 3-weekse Detox. Het geeft je meer bewustzijn op je eetgedrag wat super belangrijk is als je verlangt naar een energieker leven.

Ga maar eens bij jezelf na, als je trek hebt, waar in je lichaam voel je dat?

Buikhonger 🥙: Dit is de meest bekende vorm van honger die doorgaans ook weer verdwijnt zodra je gegeten hebt. Het is de fysieke behoefte aan voedsel, veroorzaakt door een lege maag en een daling van de bloedsuikerspiegel. Dit uit zich vaak in een knorrende maag, hoofdpijn en weinig energie. Sommigen ondervinden ook dat hun concentratie afneemt.

Mondhonger 🍫: Mondhonger draait om de zintuiglijke ervaring van eten. Het verlangen naar specifieke smaken, texturen of het plezier van het kauwen kan deze honger aanwakkeren. Dit is vaak de reden waarom we trek hebben in snacks of zoetigheid, zelfs als we fysiek verzadigd zijn. Om mondhonger te bevredigen moet je er met je aandacht bij zijn. Anders registreren je hersenen het niet. Daarom is het niet handig om tv te kijken terwijl je eet.

Harthonger ❤️: Harthonger is emotioneel van aard. Het ontstaat uit een behoefte aan comfort, troost of beloning. Eten kan een manier zijn om met stress, verdriet of eenzaamheid om te gaan. Dit type honger heeft meer te maken met onze emoties dan met een fysieke behoefte aan voedsel.

Hoofdhonger 🤔: Hoofdhonger is een vorm van honger die je als het ware bedenkt. Het kan worden veroorzaakt door het zien van eten, reclames of sociale situaties waarin eten een rol speelt. Hoofdhonger kan ook voortkomen uit dieetregels of overtuigingen over wat, wanneer en hoeveel we moeten eten.

Welke honger herken jij het meest? Wat is jouw relatie met eten eigenlijk? Deel je ervaring in de reacties!